70 dni potovanja v neznano


Krvavi petelinji boji
1.08.2009, 12:13
Zapisano pod: nekategorizirano

Najin road trip je presegel pricakovanja. Podala sva se res popolnoma v neznano. Mapa, ki sva jo kupila je zanic, tako da tudi narisane ceste niso kaj prida pomoc. Ampak kdor isce ta seveda najde ali, bolj primerno temi, se slepa kura zrno najde …

Po popoldanskem sprehodu ob jezeru Batur, ko sva se ze odpravljala proti hostlu, sva po srecnem nakljucju in priporocilu prijazne gospe naletela na policistom skrite petelinje boje. Krvave in neusmiljene petelinje boje. Ceprav je tezko, se nisva mogla upreti, da ne bi pri vsej stvari sodelovala tudi mi2. Verjamem, da se marsikdo zgraza nad vsem tem, ampak to ej del lokalne kulture. Lahko jo seveda ignoriras, ampak bi bilo vsekakor nesmiselno. Pa sej zato sva tukaj.

Skrbno izbran noz pritrdijo z posebno vrvjo. Pocasi in z obcutkom. Vsaka napaka je lahko usodna!

Skrbno izbran noz pritrdijo z posebno vrvjo. Pocasi in z obcutkom. Vsaka napaka je lahko usodna!

Na kratko k bistvu. Petelinji boji so lokalni obred, kjer vsi, od mladih do starih, na javno mesto prinesejo svoje ljubljencke in jim potem iscejo bojnega partnerja. Ko dva petelina kazeta zeljo, da bi se stepla, jima na noge navezejo nozke, ostre ko hudic. To je sele zacetek. Sedaj pridejo na vrsto gledalci. Padajo stave, na polno. En cez drugega. Za 5, 10, 50 ali vec stotisoc rupijev. Stavijo v parih in tudi v skupno blagajno. Divje je. Derejo se en cez drugega in mahajo z denarjem.

Sekundo pred zacetkom boja. Stave so pobrane, petelina nasopirjena.

Sekundo pred zacetkom boja. Stave so pobrane, petelina nasopirjena.

Pa sva se sla zraven. Nisva tocno vedela kako in kaj pocneva, pa nama je prijazen gospod nasel stavnega partnerja. Vlozila sva 10.000 rupijev in … zmagala. OK, ze vidim vse zgrazane obraze, ampak zrla bi se do konca zivljenja ce ne bi naredila tega, dozivela tega. Seveda so nama takoj povedali, da morava o tem strogo molcati, pa vendar mislim, da policije na najinih vratih v Sloveniji ne bo … ali pac?

Porazencu odrezejo nogo. Domov jo odnese njegov lastnik, vse ostalo pa dobi lastnik zmagovalnega petelina.

Porazencu odrezejo nogo. Domov jo odnese njegov lastnik, vse ostalo pa dobi lastnik zmagovalnega petelina.

Boji ne trajajo dolgo. Eni se koncajo takoj, se preden se sploh karkoli konkretnega zgodi. Recimo, da v povprecju traja boj minuto. Ja, videla sva jih vec, zato lahko oceniva. Mislim, da jih je bilo sest v tistem veceru.

Petelin, ki izgubi vedno umre. To je krvavi sport. “There is only one rule. There are no ruls!”. Ko prvi petelin omaga, umre, mu odrezejo nogo, ki jo lahko kot nekaksen spomin obdrzi njegov lastnik, vse ostalo pa dobi lastnik zmagovalnega heroja. Izvedeti sva uspela, da ti petelini po navadi koncajo tisti vecer na krozniku druzine lastnika. Nic v nic …

  • Share/Bookmark5 komentarjev
Komentiraj

Brez komentarjev – ni vredno komentarja. Imaš gnarja kot dreka, pa še to ne veš, da se tamkajšnjemu denarju po naše ne pravi rupi ali rupij, temveč rupija.

avtor: Nick 1.08.2009 @ 17:17

nick,reče se DENARJA, ne pa gnarja :D

avtor: A.K. 1.08.2009 @ 22:16

u to je moglo pa bit prav zabavno … :)

avtor: anja 2.08.2009 @ 16:00

Vi2 kaj pa petelinja pečenka?))))

avtor: Slavica 3.08.2009 @ 11:23

:) prav zanimivo je blo ja. Sploh po tem, ko sva se s suzukijem peljala dalje pa sva videla se veliko ljudi, ki so nosili mrtve peteline po cesti. Tocno ves kje so bili se 10 min pred tem :)

Nick. Ves kaj pravjo tule nama vsi?! “Don’t worry, be happy” ;)

avtor: irianjaya 5.08.2009 @ 09:18Komentiraj
Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !