70 dni potovanja v neznano


pogrebna ceremonija na S balija
30.09.2009, 23:08
Zapisano pod: nekategorizirano

zadnje stiri dni potovanja sva se odlocila, da preziviva na severu. tukaj je vse tako lepo. imas vulkane, rizeva polja, cudovito jezero, prijetno svezo klimo, majhno skromno vasico, poceni sobico, petelinje boje in tako zelo prijazne ljudi.

Madi je bial najina mamica te dni. kar naprej sva bila pri njej se z njo druzila, ona pa nama je tako dobro kuhala. vas se je ze cel mesec tukaj pripravljala na pogrebno ceremonijo. sedem let je ze minilo odkar so si jo nazadnje privoscili. sele zdaj so zbrali dovolj denarja in nove mrtve ljudi, da so lahko naredili to veliko slavje. 39 trupel in 16000evrov se je nabralo v teh letih. za vsakega umrlega morajo najbližnji zbrati okrog 400 evrov. Je prav gotovo največji slavnostni dogodek, ki se zgodi v takšni vasi in za katerega ljudje varcujejo denar vse zivljenje. in je najlepše in svečano slovo, od tistih, ki jih imamo najraje.

mandi naju je za ceremonijo tudi primerno oblekla

mandi naju je za ceremonijo tudi primerno oblekla

bila sva srecna, da sva bila ravno te dni tukaj. večerna predstava za vso vas in pa zadnji dan, ko je ceremonija presegla vsa najina pricakovanja, je nama naredilo najlepsi zakljucek tega najinega prvega skupnega potovanja.

darovi umrlim

darovi umrlim

procesija do grobov

procesija do grobov

zadnji dan. 156 žensk v koloni. 39 z rižem na glavi, 39 z ananasom na glavi, 39 trupel.. in pa ogromen pozlačen oltar, ki so ga fantje gradili ves mesec. zganjanje norčij, absurda, norosti, smeha, solz, agresije, veselja, ki so ga zganjali fantje pod oltarjem. nato pa so oltar zgrabili se znjim vrteli in ga pognali ob jezeru do grobov. neskončna procesija se je vila po poti ob jezeru. tisti trenutek ni bilo usmiljenja za pridelke, ki so rastli na tamkajšnjih njivah in vrtovih. ljudje so noreli. v vsak grobek so položili darove, “truplo”, ga zasuli, mu odprli dežnik in vzklikali od veselja, ko so ga zakrili. na koncu pa še ogromni plameni, v katerih je izginjal veliki oltar.

pogrebna ceremonija

pogrebna ceremonija

  • Share/Bookmark



Brez komentarjev
Komentiraj



Komentiraj
Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !